Hola sóm el Marc i el Roger i hem estat investigant sobre la formació dels llamps. Tot va començar a classe, quan vam estudianr l'electricitat, per això ens vam fer aquestes preguntes: Com es formen? Qué són els llamps? Aquí teniu la conclusió que en vam treure:
ELS LLAMPS
En condicions normals d’estabilitat, tot l’aire que ens envolta conté ions de dues menes: positius i negatius. Tots es troben més o menys barrejats. Però quan es forma una tempesta aquests ions es separen. Els ions positius se’n van a la part superior del núvol de tempesta, on hi ha els cristalls de gel. Els ions negatius se’n van a la part inferior, on es troba el vapor d’aigua. I la superfície de la terra es carrega indistintament de forma positiva i negativa, però les zones que sobresurten (arbres punxeguts, antenes, cims...) es carreguen molt més positivament.
Per raons que encara no es coneixen molt bé, a la part superior del núvol hi pot haver zones amb molts més ions positius que a al resta. Entre la zona superior molt positiva i la zona inferior molt negativa es pot arribar a crear un diferència de potencial tan important que és produeix una descàrrega elèctrica per igualar aquesta diferència.
Si la diferència de potencial es crea entre una zona molt negativa de la part inferior o la mitjana del núvol i la terra positiva, també es produeix una descàrrega elèctrica. En ambdós casos direm que s’ha produït un llamp.
Un cop establerta la descàrrega principal, els fets s’encadenen. Les partícules avancen a través del canal, de només uns centímetres de diàmetre, a velocitats altíssimes, amb la qual cosa el canal s’omple de gas ionitzat (plasma), en que coexisteixen ions positius i electrons, que arriben a assolir els 24.000ºC. El plasma es posa incandescent i provoca la il·luminació del trajecte durant els breus instants que dura la descàrrega.
Les càrregues transferides poden ser positives o negatives. Quan són entre un núvol i terra, les càrregues poden ser transportades en els dos sentits.